21. heinäkuuta 2022

Kulttuuripläjäys

13. päivä: Lieksa - Vuonisjärvi - Ahveninen - Uimaharju, 79 km

Aamupäivällä Pielisen museoon. Siellä on esillä pohjoiskarjalaista kulttuuria suunnilleen viime vuosisadan alusta.

Päivän toisena kulttuuripläjäyksenä ajoin Vuonisjärven Paateriin, mihin on rakennettu professori ja kuvanveistäjä Eva Ryynäsen suunnittelema kirkko.

Vuonisjärven pikkuteillä huonokuntoista asfalttia ja hienoja maisemia. Eräässä kohdassa tuntui, kuin olisi Alpeilla jyrkän vaaran kohotessa aivan nenän edessä. Onneksi vaaralle ei tarvinnut tässä kivuta. Nousuja riitti silti.

Päivän piristys. Eräs mies kysyi Uimaharjun S-marketilla, onko pitkä matka? Kerroin lähtöpaikkani, missä olen käynyt ja mihin menossa. Mies hämmästeli tätä: kova juttu! Hetken päästä hän lykkäsi käteeni lonkerotölkin. "En tiedä, juotko alkoholia, mutta ota tästä!" Nauroin jälkeenpäin, miten joku voi hämmästyä niin pyyteettömästi retkipyöräilijästä.

Pielisen vaaramaisemia Ahveniselta:

4 kommenttia:

  1. Toivottavasti kirkon ovet olivat auki, sillä se on tosi upea myös sisältä. Kun minä kävin siellä, oli Ryynäsen pariskunta vielä elossa ja asuivat siinä kirkon vieressä. Muistelen, että he myös osallistuivat sen rakentamiseen ja Eva R. veisti alttarin, penkkien ym. sisustukseen kuuluvat koristelut. Voin tarkistaa asian, kun hän sieltä ostamani kirjan Siurilankadulla. Turvallista matkaa! Äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirkko oli avoinna yleisölle. En saa liitettyä kuvia tähän, mutta sisällä päästiin käymään. Kaikki oli tietysti puista käsityötä alttarista penkkeihin. Samoin päästiin käymään ateljeessa ja asuinrakennuksessa. Oppaan mukaan kirkko on edelleen käytössä, ja sen omistaa Lieksan kaupunki.

      Johku

      Poista
  2. Sillbölen kaivosstudion aamukommentti: No jo on upeita otoksia, mutta niinpä ovat maisematkin. Kaikesta päätellen myös pyöräilijän mieliala on myönteinen. Siitä kertoo hauska episodisi Uimaharjun Äsh-maaketin tapaamisestasi, jossa sait osuvan kommentin matkastasi: "Kova juttu!" Sinä liikut nyt välittömien idän ihmisten seuduilla. Siellä saatetaan ruveta juttusille mistä tahansa asiasta maan & taivaan väliltä. Sun sarkastinen huumorintajusi voi tepsiä hyvin idän ihmisten kanssa rupatellessasi, - tepsiihän se minuunkin. Nousuja riittää matkallasi eteenkin päin pohjoiskarjalaisissa maisemissa. Sinniä, jänniä, solidarnoscia kaivosstudiosta isältä. P.S. Andrjusha Sippolan Mersun kyydissä tänään Iittalaan naivistien kesänäyttelyyn. Ensin Riksuun (Riihimäki) R-junalla, takaisin samoja jälkiä. Sama

    VastaaPoista
  3. Evan puukirkko kaiketi näkemisen arvoinen kommentistasi päätellen. Tanks. P.S. Niin oli myös Iittalan naivistien näyttely.

    VastaaPoista