4. kesäkuuta 2015

Ruotsin erikoisuuksia, osa 1

ICAssa tallustellessani osui silmään pari hauskaa yksityiskohtaa. Kassalla vastaan tuli näin hieno härveli:



Kyseinen aparaatti laskee ilmeisesti valmiiksi vaihtorahan ja palauttaa sen asiakkaalle peliautomaatin tavoin. Myyjä syöttää asiakkaan antaman setelin laitteelle (takana näkyvä pöytä, jossa lukumerkinnät), ja laite runksutta aikansa ja töräyttää kolikot etupaneelin lokeroon. Jännää! En ole vielä päässyt kokeilemaan värkkiä, koska olen aina maksanut kortilla, mutta ihan mielenkiinnosta pitäisi jollain kauppareissulla maksaa käteisellä laitteen kokeilemisen ilosta. On se hieno!

Samaisen ICAn ulko-ovilla oli tällaisia automaatteja. Vasemmanpuoleisesta saa puutteellisella ruotsintaidollani suomennettuna reseptittömiä lääkkeitä. Keskimmäisestä saa vissiin tupakkia ja partateriä (rakblad-sanan käännös piti jo googlettaa). Oikeanpuoleisesta saa ihmekamaa nimeltään nuuska. Hämmentävää, miten sitä myydään Ruotsissa ihan päivittäistavarakaupoissa, kun taas Suomessa moista ei saa laillisesti mistään muualta kuin ruotsinlaivalta sen seilatessa rakkaan länsinaapurimme aluevesillä.



Ei Västeråsissa onneksi ole koko ajan satanut. Tänään paistoi aurinko. Puistossa oli mukavan rauhallista. Olisi melkein pidettävä kameraa mukana. Nämä kuvat otin kännykkäkameralla.



Väsymys painaa. Työpaikalla kysyin eräältä toiselta urheilijalta, olisiko Västeråsissa uimahallia. On toki. Mälarenin rannalla keskustan lähellä on Lögarängsbadet, jossa kävin tänään. Siellä oi hieno 50 metrin allas. Ei tarvinnut tehdä ihan niin paljon käännöksiä kuin Tampereen Pyynikin "kotihallissa".