10. elokuuta 2014

Tour De Sky 2014

Kesän ilmailurykäisy alkoi lauantain pikavisiitillä Ouluun, missä järjestettiin Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Tour De Sky. Yöjunailu toimi oikein hyvin mennessä ja tullessa, ja matkailu sujui ajallisesti tehokkaasti.

Aamulla junasta noustessani mietin, mistä saisin aamupalaa. Lampsin paikalliseen Cumulukseen, josta aamiainen irtosi riihikuivalla käteisellä noin kymmenen euron hintaan. Sitten lähdin kentälle. Linja-autoasemalta oli järjestetty edestakaiset kuljetukset tapahtuma-alueelle.

Aamupäivä oli todella lämmin, ja hiki virtasi jo pelkästä kävelystä. Sääennuste ei näyttänyt kovin lupaavalta iltapäivälle, ja toivoin, ettei sade alkaisi ennen näytöksen loppua. Sade kuitenkin alkoi lähestulkoon ennusteen mukaisesti, ja näytös typistyi hieman, kun esiintyjät joutuivat lentämään huonon sään ohjelmia täysien sijaan. Viimeisenä vuorossa ollut Midnight Hawks joutui perumaan esityksensä ukonilman vuoksi.

Sateesta huolimatta kameran suljin lauloi, kuten asiaan kuului. Seuraavassa joitain haja-ammunnan osumia.

Laskuvarjoilijat toivat Suomen lipun paikalle.

Rajavartiolaitos esiintyi AB-412- ja AW119-koptereillaan.


Rajavartiolaitos demosi henkilön nostamista liikkuvasta kulkuvälineestä.


Hollannin ilmavoimien F-16 nakkeli soihtujaan näyttävästi.


Italian ilmavoimien taitolentoryhmä Frecce Tricolorin esityksen selostus oli jostain kumman syystä käännetty suomeksi etukäteen, mikä kuulosti italialaisen selostajan lukemana vähintäänkin huvittavalta.



Mielenkiintoisin yksittäinen kone minulle oli puolalaisten MiG-29, joka esittikin ihan räväkän ohjelman. Suhoi 27:n jotain versiota olisi kyllä kaivattu.



Loput kuvat laitoin erilliseen albumiinsa.

Polakkien MiGin jälkeen sade ja ukkonen yltyivät, eikä Midnight Hawks noussut enää ilmaan. Tapahtui yleisötapahtumille perinteinen megalomaaninen joukkopoistuminen alueelta. Tähän on jo ehtinyt tottua useampia lentonäytöksiä käyneenä, mutta aina jaksan hämmästyä, miten ruuhkaiseksi meno muuttuu. No, lämpimässä bussissa oli mukava istua sateensuojassa, vaikkei bussikaan päässyt reiluun tuntiin liikkeelle. No, lähdön kestäminen ei juuri haitannut, koska väsytti, eikä ollut kiire mihinkään. Pilkkikilpailu oli käynnissä pitkänä ulkona oleilun ja jatkuvan seisoskelun vuoksi. Oulun keskustassa kävin syömässä Kauppuri5:n pekoniburgerin ja salaatin, ja join jälkkärikaakaon Cafe Bisketissä. Kauppurin burgeri oli oikein maukas. Bisketti oli tavanomainen kahvila, mutta kaakao ja pulla maistuivat päivän päätteeksi.