1. elokuuta 2020

Vuoristorataa

14. päivä, Pudasjärvi - Puolanka, 92 km

Pudasjärveltä alkoi melkoinen vuoristorata. Esimakua oli tullut paikoitellen muuallakin, mutta tämän reissun vaarojen nousut ja laskut ovat komeimmillaan Kainuussa. Kuvaavaa on, että Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun raja kulkee siivun korkeimmalla vaaralla eli Jaurakkavaaralla (345 m mpy). Kuinka ollakaan, myös maata halkova kantatie 78 ylittää kyseisen kumpareen. Taluttamiseksihan se meni. Kuvassa Jaurakkavaaran huippu nähtynä itäiseltä väliharjanteelta (selkäni takana maasto nousi jälleen parikymmentä metriä), jolta kt 78 kiertää korkeimman kohdan.

Maisemat ovat parhaimmillaan upeita. Niiden vuoksi tälle reissulle lähdin. Toive toteutui. Tilan avaruutta on vaikeaa käsittää kuvan perusteella, mutta vaikuttaa, että koko maailma aukenee vaaran laelta alamäkeen lähdettäessä, kuten kuvassa alla. Kuvan vasemmasta reunasta voidaan nähdä sadekuuro idässä menossa etelään. Puolangalla syödessäni yli pyyhkäisikin raivokas ukkoskuuro. Illaksi sää poutaantui jälleen.

Tuntui, että soilla kosteus tulee syliin. Ilma muuttui hetkessä soiden kohdalla kosteaksi, jos se oli esimerkiksi vaarojen mäntykankailla ollut kuivaa. Kuvassa eräs suolampi muutaman kilometrin päässä Puolangalta.