1. elokuuta 2020

Vuoristorataa

14. päivä, Pudasjärvi - Puolanka, 92 km

Pudasjärveltä alkoi melkoinen vuoristorata. Esimakua oli tullut paikoitellen muuallakin, mutta tämän reissun vaarojen nousut ja laskut ovat komeimmillaan Kainuussa. Kuvaavaa on, että Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun raja kulkee siivun korkeimmalla vaaralla eli Jaurakkavaaralla (345 m mpy). Kuinka ollakaan, myös maata halkova kantatie 78 ylittää kyseisen kumpareen. Taluttamiseksihan se meni. Kuvassa Jaurakkavaaran huippu nähtynä itäiseltä väliharjanteelta (selkäni takana maasto nousi jälleen parikymmentä metriä), jolta kt 78 kiertää korkeimman kohdan.

Maisemat ovat parhaimmillaan upeita. Niiden vuoksi tälle reissulle lähdin. Toive toteutui. Tilan avaruutta on vaikeaa käsittää kuvan perusteella, mutta vaikuttaa, että koko maailma aukenee vaaran laelta alamäkeen lähdettäessä, kuten kuvassa alla. Kuvan vasemmasta reunasta voidaan nähdä sadekuuro idässä menossa etelään. Puolangalla syödessäni yli pyyhkäisikin raivokas ukkoskuuro. Illaksi sää poutaantui jälleen.

Tuntui, että soilla kosteus tulee syliin. Ilma muuttui hetkessä soiden kohdalla kosteaksi, jos se oli esimerkiksi vaarojen mäntykankailla ollut kuivaa. Kuvassa eräs suolampi muutaman kilometrin päässä Puolangalta.


3 kommenttia:

  1. Näyt ehtineen Kainuun maille, jossa saattaa tulla vastaan tuttuja alkaen kysellä "Kenänkäs Kaikkosen poikia sitä ollaan..." Puolanka on brändännyt itseään "Pessimistipäivillä", jotka ovat hauskaa, nurin käännettyä karnevalismia. Hyvin kuvaat tekstissäsi maisemia, Puolangan vaaroja, ottamasi kuvat tekstiä lahjakkaasti tukevat. Terävä, analyyttinen havainto soiden kohdalla kosteuden aistimisesta, jonka havaitsee vain maajalassa eli pyörällä tai jalan liikkuessa. Ansiokkaita ovat tekstisi, imaisevat lukijan heti matkaansa. Hyvää jatkoa mummulan maisemia kohti, jossa telttapakka odottaa. Parhain terveisin isä. P.S. Puolangan lukion rehtorina oli aikoinaan matikanope, samalla luokalla Kajaanin Lyskassa, Seppo Rimpinen. On siellä yhtä aikaa kansakoulunopettajaksi 1969 valmistunut Huuskon Eerokin, kirkolla taitaa asua. Sama

    VastaaPoista
  2. Yritän vielä neljännen kerran.
    Siellä näyttää kovin autiolta. Oletko nähnyt yhtään marjastajia. Uutisissa ovat puhuneet, kuinka siellä pohjoisissa on eksynyt paljon ihmisiä salomailla. Siellä metsätkin ovat kyllä eri kokoluokkaa kuin täällä etelässä. Me olemme käyneet mustikassa ja vaapukassa tässä lähimetsissä. Niissä ei pääse eksymään. Ihan vielä ei ole tarpeeksi mustikkaa, että riittäisi koko vuodeksi jokaaamuiseen mustikkasoppaan. Tänään on satanut tämän tästä, joten saimme lepopäivän.
    Mahdatko ajaa Tuhkakylän läpi etelään päin tullessasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjastajia on siellä täällä teiden varsilla. Hillaa myydään monissa taloissa. Aion käydä Tuhkakylällä. Keitän juuri lounasta n. 30 km Sotkamosta Ristijärvelle.

      Poista