25. heinäkuuta 2022

Museopäivä

17. päivä: Savonlinna - Punkaharju, 46 km

Hyttyset eivät yllättäen kiusanneet yöllä laavussa. Päivä alkoi muutenkin iloisesti, koska aamuaurinko oli kuivannut eilisessä sateessa kastuneet vaatteet lenkkareita myöten.

Savonlinnan torilla oli hirmuisesti väkeä. Taitaa olla kesän turistisesonki; Oopperajuhliakin vietetään parhaillaan. Söin Lippakioskista välipalaksi kinkku-juusto-lörtsyn, kunhan pääsin turinoimasta pyöräilystä erään seurueen kanssa. Pieni siirtyminen ja Lettukahvila Kalliolinnasta annos jälkiruoaksi. Sitten museokierrokselle.

Olavinlinnan suomeksi opastetulla kierroksella oli varmaan ennätysmäärä väkeä tälle kesälle - yhteensä lähes 60 henkilöä. Porukka jaettiinkin kahteen ryhmään. Linnan kirkkotornin naisten kerroksen vessanpönttö oli mallia "juna".

Savonlinnan museossa Riihisaaressa oli viisi näyttelyä. Parhaiten mieleen jäivät Erik Bruunin suunnittelemat Oopperajuhlien mainosjulisteet. Muita olivat mm. nukkenäyttely ja Saimaan sylissä -näyttely.

Museon laiturissa on höyrylaivoja. S/S Salamaa ja S/S Mikkoa entisöidään. Salamalle kuitenkin pääsee jo opastetuilla kierroksilla. Se on kuulemma maailman ainut hyväkuntoisena säilynyt höyrykuunari. S/S Ahkera ja S/S Savonlinna ovat avoinna aukioloaikoinaan yleisölle. Ne ovat edelleen purjehduskelpoisia, ja S/S Savonlinna risteilisi seuraavan kerran ensi perjantaina.

Päivän ajosiivu tavanomainen. Punkaharjulle mäet tasoittuivat. Maantiepyöräilijöitä. Tulipa vastaan yksi retkipyöräilijäkin!