15. kesäkuuta 2015

Turku Airshow

Kesäkuun Ruotsin-työkeikan aikana Turun lentoasemalla pidetty lentonäytös, jonka yhteydessä pidettiin suomalaisen lentosimuporukan kokoontumisajot. Kokoontumisajoista ei tämän enempää, mutta lentonäytöksessä kameran suljin kävi kuumana. Sää oli harmaa, mutta se ei lentokonespottereita estänyt.

Amerikkalaiset olivat tuoneet paikalle C-17 Globemaster III -kuljetuskoneen. Koneen rahtitilaa pääsi hämmästelemään, jos malttoi jonottaa.


Ruotsalaiset esittelivät Saabin JAS 39 Gripeniä. Gripen esiintyi myös viime vuonna Oulussa. Tiheällä esiintymisellä lienee tarkoituksensa, koska Gripenin modernein versio on yksi vaihtoehto Suomen ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi Hornetin jälkeen.


DC-3-kuljetuskoneita oli näytillä kaksin kappalein. Etualalla ruotsalaisomisteinen "Fridtjof Viking" (SE-CFP) ja takana suomalaisille tutumpi "Lokki" (OH-LCH).


AIM-9X-infrapunaohjuksen hakupää. Ohjuksen X-versio on varsin ketterä ohjattavalla suihkusuuttimellaan, ja ohjus voidaan ampua huomattavasti oman koneen lentosuunnasta sivuun.


Amerikkalainen Sniper XR -maalinosoitussäiliö F-16C-hävittäjän kyljessä. Tällaisella mm. osoitetaan kohteita laserpommeille.


Yllämainittu säiliö köllötteli näin seksikkään härvelin kyljessä. Kyseessähän on tietenkin F-16C-40!


Royal Norwegian Historic Squadron teki kulttuuritempun ja toi paikalle MiG-15 UTI -suihkukoneen Karjalan lennoston maaleissa. "Mukelo" toimi aikoinaan esinäytöksenä ilmavoimien hävittäjälentäjille ennen siirtymistä MiG-21-hävittäjään. Mukelo myös lensi Turun näytöksessä.



Yhdysvaltain ilmavoimat oli tuonut paikalle myös KC-135-ilmatankkauskoneen. Kone kuuluu sadanteen ilmatankkauslaivueeseen.


Päivän päätähtenä oli Turkish Stars, joka lentää pienikokoisilla F-5-hävittäjillä.


Midnight Hawks nousee taivaalle sään seljetessä.


Päivän viimeinen esiintyjä oli Baltic Bees, joka lentää tsekkiläisvalmistesella L-39-koulukoneella.


Loput kuvat ovat nähtävillä täällä. Ilmailukesä on polkaistu käyntiin.

1 kommentti:

  1. Oletpa taas omassa elementissäsi eli lentokoneiden seassa. Luistavasti ja asiantuntemuksella kirjoitettua tekstiäsi on "vanhemman ilmailufiikin" mukava lukea, ihan niin kuin itse olisin mukana. Ja kuvasi ovat semmoisia, että niitä ei väsy katselemaan. Kaksi DC-3:ea ovat iättömiä ja ajattomia ilmojen kaunottaria, jotka olet komeasti kuviisi tallentanut. Niissä on vastaansanomatonta glamouria. Eipä silti, Mig-15:n herättää nostalgisia muistoja. Parhaat kiitokset, Johannes ja hyvää nimipäivääsi juhannuksena. Isä-Eino

    VastaaPoista