18. heinäkuuta 2022

Sotkamo

9. päivä:

Välipäivä. Tuttujen tapaaminen kaupungilla ja vesivoimalaitosten kiertelyä. Sattumalta myös tervakanavan soutunäytös. Näytöksessä kanavan sulkuportteja käytettiin käsin.

10. päivä: Kajaani - Kuluntalahti - Sotkamo, 42 km

Matka jatkuu. Reittivalinta Nuasjärven pohjoispuolitse vei Leihun nousuun, joka oli jyrkkyydeltään 7 %. Tämä oli toisaalta tiedossa etukäteen, eikä nousu tullut yllätyksenä. Muutoin varsin tasainen reitti. Rupattelua toisen pyöräilijän kanssa matkalla ennen Leihuvaaraa. Sotkamossa Jymyn ja Kempeleen superpesisotteluun. Jymy voitti 2-0.

Näkymä Hiukan harjulta Vuokatinvaaralle Ison Sapsojärven yli.

1 kommentti:

  1. Sillbölen rautakaivosten kaivosstudio kommenteeraa: tiesin, että joudut näkemään ja kokemaan Leihun ankaran vastamäen, jos poljet Sotkamoon Nuasjärven pohjoispuolta. Vaaran huipulle pystytettiin 1960 radiomasto, kun ULA-taajuuden verkkoa rakennettiin Suomeen. Elävästi jäivät mieleen tuon takia Squaw Valleyn (Intiaanivaimon laakson) talviolympialaiset USA:sta. Lieneekö masto vielä pystyssä, kun Vuokatilla on 300-metrinen? Näyt omalta osaltasi avanneen Hiukan moderniksi uusitun pesisstadionin. Otoksesi Hiukasta Vuokatille yli Sapsojärven on upea! Ja Kuhmossa soi kamarimusiikki, jossa kävit eka kerran heinäkuussa 1988 ollessasi neljän kuukauden korkeassa iässä. Pääsit lehtikuvaan maailmantähden, sopraano Osceola Davisin sylissä. Kuva levisi ympäri maailmaa. Kun Kuhmonniemeä kohti poljet, salli muistuttaa ikiaikaisesta sanonnasta, joka liittyi Kuhmon ja Sotkamon kiistoihin: "Moksi sinä kuhmoksi, minä moksin sotkamoksi.". Kuhmolaiset sanoisivat sulle "Ei muuta kun hyveä matkoa." Pertti Y:n synnyinseutu on Kuhmo. Minä pistäydyn olympistadionilla, koska tänään on kulunut tasan 70 vuotta XV olympiakisojen avajaisista Helsingissä ja stadionilla muistellaan. Kisat jäivät ratijosta kuultuna seitsenvuotiaan mieleen loppuelämäksi. Rautakaivosten kaivosstudiosta reippain terveisin isä.

    VastaaPoista