26. heinäkuuta 2015

Kangasala Triathlon

Kesän toinen urheilusuoritus vei pyöräretkelle Kangasalle, missä järjestettiin paikkakunnan ensimmäinen triathlon. Kahdesta matkavaihtoehdoista sopivammaksi valikoitui viime kesän Kukkia triathlonin perusteella Kunto+ (viitattu 26. heinäkuuta 2015), jossa matkana olisi 1000 metriä uintia, n. 30 km pyöräilyä ja 8 km juoksua. Kunto-sarja olisi ollut puolet lyhyempi. Kunto+ - helppo nakki, kuvittelin.

Kisa vaikutti kilpailuhenkisemmältä kuin viime kesänä Kukkialla. Mukana oli Suomen huipputriathlonisteja, ja matkalla kilpailtiin ihan tosissaan - vaikkakin pilke silmäkulmassa "takarivin amatöörisarjassa". Uinnin lähdössä oli tarkoitus järjestäytyä jollain tavalla "lähtöryhmittäin" 25 hengen riveihin. Riveistä ei tainnut ainakaan vedessä olleen näkökulmasta olla tietoakaan. No, eipä tuo juur haitannut. Nopeimmat osasivat joka tapauksessa mennä aivan eturiviin.

Uinti vaikutti varsin helpolta. Jäin kauas kärjestä, mutten ole mitenkään erityisen nopea uimari. 1000 metriä jaksoin kuitenkin helposti. Olin ennen tapahtumaa treenannut avovesiuintia Rauhaniemen kansankylpylässä (laiturien väli n. 70 m), missä uin ennen treeninkevennystä noin puolentoista kilometrin matkoja. Samalla karaistuin veden lämpötilaan (n. 15 °C). Päätin ennen kisan uintia, että uin samoin kuin treenaisinkin, eli ihan maltillista vauhtia; olisihan tarkoitus vielä pyöräillä ja juostakin.

Pyöräily sujui ongelmitta, vaikka unohdinkin ottaa huoltovermeet vaihdosta mukaani - viime vuonna niitä ei ollut mukana koko kisamatkalla. Citypyörällä (Tunturi Tango vm. 2004) ei kauhean nopeasti sotketa, mutta jotenkin kuitenkin. En edes ollut pyöräilyosuuden hitain!

Tankkasin nestettä pyöräilyosuuden aikana. Sää oli poutainen ja kohtuullisen lämmin. Olin "urheilujuomaani" suolaa, hunajaa ja vettä. Lisäaineiden tarkoitus oli, että neste imeytyisi hiukan puhdasta vettä helpommin, ja että juomassa olisi hiukan mineraaleja; keho menettää suolaa ja muita hivenaineita hikoillessaan. Juoksu oli vielä tulossa, ja se pitäisi kestää kramppaamatta.

Juoksu alkoi hyvin kuten viime vuonnakin. Jalat eivät tuntuneet sen tönkömmiltä kuin normaalistikaan. Pieneksi ongelmaksi osoittautui vauhti. Syke oli korkealla pyörän selästä noustessa eikä laskenut vaihtoalueella. Aloitinkin juoksun hiukan liian kovaa, koska noin kolmen kilometrin kohdalla iskivät kramppituntemukset reisiin. Ne eivät krampanneet, mutta alamäissä oli pakko himmata vauhtia, jotteivat ne kramppaisi oikeasti. Juoksin edelleen, mutta hiukan "vajaalla teholla". Pyöräilyn rasitus siis tuntui nyt jaloissa. Olin ilmeisesti polkenut hiukan tarmokkaammin kuin viimeksi.

Näin juoksijan näkökulmasta oli lenkki hauska suoritus. Jos uinnissa ja pyöräilyssä muut ohittivat minua, niin nyt asetelma oli kääntynyt päälaelleen: muita tuli selkä edellä vastaan jatkuvalla syötöllä. Harmitti hiukan, että reidet olivat niin finaalissa. Olisi ollut kivaa juosta vielä kovempaa. No, näinkin oli ihan hyvä. 8 kilometrin juoksun loppuaika oli 38:04, mikä oli ihan kohtuullista vauhtia, kun huomioidaan, että tätä oli jo edeltänyt pyöräily ja uinti.

Järjestelyt toimivat ihan hyvin, vaikka tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa. Hiukan pelättiin, miten liikenteenohjaus toimii, koska kovin moni ei tuntenut Kangasalaa. Liikenteenohjaus petti minulla kerran: 8 kilometrin juoksun kääntöpaikalla meinasin juosta ohi kääntöpaikasta. Edelläni mennyt kaveri ehti vielä pidemmälle, kunnes huusin hänelle "käännytään!", kun äkkäsin, että olemme menossa ohi kääntöpaikasta. Tämä oli ainut kerta minulla, kun järjestelyt eivät toimineet. Kääntöpaikasta annettiin urheilijoille ohjeet kisainfossa ennen starttia, mutta eihän sitä enää kukaan muistanut kesken matkan. Minusta paikalla olisi pitänyt olla selkeä opaste (esimerkiksi taulu tms.) kääntöpaikasta.

Statistiikkaa:
Osuus Väliaika Kokonaisaika
Uinti 1000 m + juoksu vaihtoalueelle 0:21:51 (48) 0:21:51 (48)
Vaihto uinti -> pyöräily 0:02:38 (48) 0:24:29 (49)
Pyöräily 30 km 1:02:17 (54) 1:26:46 (55)
Vaihto pyöräily -> juoksu 0:01:13 (41) 1:27:59 (54)
Juoksu 8 km 0:38:04 (12) 2:06:03 (39)


Loppusijoitukseni oli miesten sarjassa 39/68 maaliinpäässeestä.

3 kommenttia:

  1. Lähetin eilen kommentin, jossa kerroin lukeneeni pintapuolisesti thriatlon-raporttisi. Mihinkähän se on mahtanut kadota. Joka tapauksessa olet kirjoittanut ansiokkaasti kustakin lajista, - erityisen hauska on kuvauksesi uinnista, ettet ole mikään vesipeto. Paljonko lienee mahtanut olla veden lämpötila? Olet myös pitänyt kymmenen vuotta vanhan pyöräsi hyvässä kunnossa, koska kulkupelinäsi oli vanha mankelisi. Muistelen Kangasalan olevan aika mäkistä seutua, niin juoksuosuutesi on kulkwnut siihen nähden hyvin. Liekö ollut paljon katsojien kilpailupaikoilla ja reitin varrella? Joka tapauksessa ansiokas selostus ensimmäisestä (vaan ei viimeisestä) thriatlonista, kiito, Johannes.

    VastaaPoista
  2. O' peto! Olen kirjoittanut kilpailunimen väärin: TRIATHLON eikä thriatlon! Kirous ja kuolema! Anteeksi, Johannes.

    VastaaPoista
  3. Post Scriptum eli P.S. Sijoituksesihan oli aivan briljantti, sen unohdin sanoa. Onneksi olkoon! Isä

    VastaaPoista