9. heinäkuuta 2013

Flaikkarissa

Sattuipa sopivasti, kun suunnittelin pitäväni treenistä vapaapäivän sunnuntaina, ja Tampesterissa asuva kaverini soitti lauantai-iltana ja kysyi, lähtisinkö Jämin vuosittaiseen lentotapahtumaan, Jämi Fly Iniin (tästä eteenpäin "flaikkari"). Ilmailuhörhönä en tietenkään voinut vastustaa kiusausta; näyttihän sääennustekin sunnutaille pilvettömältä taivaalta porottavaa aurinkoa huikeine maanpinnan lämpötiloineen. Eipä siis muuta kuin kukonkiekaisun aikaan pystyyn su-aamuna ja matkaan kohti koskemattoman korven keskellä sijaitsevaa Jämin lentokenttää (ICAO: EFJM).

Päivän teemana oli lentävät ja muut härvelit. Jätin suosiolla muut vermeet väliin ja keskityin lentäviin laitoksiin, joita niitäkin oli ties minkälaista esillä. Jo paikallinen Follow Me -auto osoitti kotikutoisuudellaan, että nyt ei olla turhan vakavalla asenteella liikenteessä.



Ennen puoleltapäivin alkanutta ensimmäistä lentonäytöstä kävimme syömässä. Tuumasimme, että olisi parempi syödä lounas kunnolla, jotta jaksaisimme alkuiltaan asti. Jämin lentokentän hotellin ravintelin seisovassa pöydässä laitosruoka maittoikin, vaikkei sinänsä kovin kummoista ollutkaan. Oli se kuitenkin 15 oiron hintansa väärti, jos vertasi muiden annosten hintoja, jotka olivat muutaman euron halvempia.

Safkalta selvittyämme kiipesimme lentokentän harjulle, josta saa suomalaisittain mielenkiintoisia kuvia. Harju on niin korkea, että koneiden taustalla näkyy muutakin kuin sinistä taivasta, mikä on tässä aakeen laakeessa maassa sangen poikkeuksellista.





Lentonäytösten välillä tutkiskelimme flaikkariin saapuneita koneita, joita pääsi pällistelemään kosketusetäisyydeltä; flaikkarin lentokoneiden parkkialuetta ei oltu aidattu, vaan yleisö sai kuljeskella parkkialueella vapaasti.









Päivä oli kuuma, ja allekirjoittanut poltti kätensä ja naamansa auringossa. Wanhasta kokemuksesta [1, 2] osasin jo suojata niskan, mutta muualle en kummempaa suojaa laittanut. Eipä toisaalta näin jälkikäteen ole juuri haitannutkaan kuin esteettisesti, koska rusketusrajat suattavat näkyä selvästi. Kuvia tarttui kuitenkin mukaan kosolti, ja kasasin kokoelman parhaista.

1 kommentti:

  1. Jämi on legendaarinen ilmailupaikka ja blogisi siitä kesäisen mukavasti kertoi. Kuvitus on sun taattua laatuasi eli priimaotoksia. Olet hyvin tajunnut kuvissasi ilmailun hengen ja tarinan! Siispä näin monta tähteä ***** kuin elokuvien arvioissa. Isä

    VastaaPoista